lørdag 22. januar 2011

Et hjem

"Enhver har ett rettmessig krav på ly i sin egen trygge og varige bolig" Disse ordene av Le Corbusier fra 1927 beskriver også hva jeg er opptatt av. Det er kloke ord av en stor mann som var opptatt av mer enn byplanlegging og arkitektur. 

Selv i 2011 er det mange som ikke har sitt eget hjem. Vi tenker sjelden på de, men de er noens søsken, barn, mamma eller pappa. De har drømmer som oss andre og de føler glede og sorg. men de har ikke nøkkel til sin egen dør. De har ikke en dør som de kan lukke bak seg og være varm og trygg. Ett sted å være i fred og til å skape minner. De har ikke en dør til et hjem.
Prototypen "Fred" var ment å dekke et behov for mobile, midlertidige boliger. Arkitekten fra Østerriket heter Oskar Leo Kaufmann og han tegnet boligen i 1999. Den har en grunnflate på bare 3 kvm, men den kan utvides til 18 kvm. Den inneholder bad, kjøkken og soverom.Veiskillet i Trondheim er boliger for personer som har sittet i fengsel. Bymisjonen og arkitekt Bård Helland mener at det er en sammenheng mellom bolig og selvbilde og boligene ble dermed bygget i en helt annen kvalitet enn boliger flest for målgruppen. "Har du en bolig du er stolt av, kan det føre til at du kommer inn i en god prosess for å få livet på rett kjøl. På Veiskillet var det lettere for dem som var foreldre å invitere barna sine dit. De var stolte av hjemmet sitt, og ville vise det frem til familie og venner" (sitat Bård Helland)  Åshild Lappegaard Hauge, ved Sintef Byggforsk har skrevet doktorgradsavhandling om boligens betydning for menneskets identitet og selvfølelse: «Housing and Identity – the meaning of housing in communicating identity, and it’s influence on self-perception» Jeg synest Veiskillet er ett godt eksempel på at det å ha sosialt engasjement og være opptatt av design og arkitektur ikke trenger å være motstridende iteresser.
Foto: arkitekturnytt Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar